Cartea (10) – The Lady of the Rivers si Meridon de Philippa Gregory

Philippa Gregory este o autoare britanica de romane de fictiune romantica istorica cunoscuta in mod special pentru The Other Boleyn Girl romanul si filmul eponim inspirat:

Obosita fiind de toate reprezentarile perioadei Tudor din istoria Angliei mi-a facut mare placere sa descopar o perioada despre care nu stiam nimic: Razboiul celor Doua Roze


Am dat de miniseria aceasta de la BBC din intamplare vara asta. Si cand am terminat primul sezon am inceput sa citesc prima carte din serie, din punct de vedere cronologic, The Lady of the Rivers.

1. Incadrare literara
Asa cum am precizat The Lady of the Rivers este un roman de fictiune istorica despre viata Jacquettei de Luxemburg ce a vecut in secolul al XVlea.
Jacquetta este mama Elizabetei Woodville, sotia lui Henric al IVlea al Angliei, dar este si o femeie extraordinara ce a decis sa se casatoreasca cu un barbat mult sub nivelul ei social socand intreaga aristocratie britanica.

2. Synopsis
Jacquetta este casatorita cu forta la 14 ani cu un duc batran (unchiul regelui englez) ce moare la scurt timp. Fiind parte din familia aristocratica a Luxemburgului este aleasa la scurt timp dupa pentru a o aduce pe urmatoarea regina engleza din Franta. Prin relatia cu Margareta reuseste sa isi plaseze cei 14 copii (!!!) in familii importante.
Philipa Gregory introduce si un element magic imaginand ca Jacquetta avea viziuni si putea ghici in carti si in apa raului.

3. Critica
Nu sunt foarte impresionata de cum scrie Philippa dar imi place mult subiectul si ideea asa ca am ramas lipita de carte. Este o carte de citit in vacanta. Atentie la toate greselile istorice, cartea asta se inspira doar din evenimente reale.

Mi-a placut foarte mult amestecul de istorie si fantastic (magie) din carte. Asa ca am continuat cu ceva nelegat, Meridon.
Meridon nu este o fictiune istorica ci un roman de fictiune plasat in secolul XVIIIe. Personajul principal este un copil abandonat si crescut de tigani ce isi descopera originile ( si faptul ca este bogata ) si accepta in cele din urma sa fie iubita, trecand peste copilaria dificila.

Mi-au placut subiectele cartilor Philippei Gregory dar in domeniul fictiunei istorice cred ca Tracy Chevalier e mult mai buna la scris.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s