Adaptari

Mereu mi-au placut filmele romantice intr-un decor englezesc. In copilarie le vedeam pe TVR1 din ce imi aduc aminte. Adesea nu era vorba de un singur film ci de un mini-serial. Am preferatele mele – cred ca imi place North and South cel mai mult – si adesea am citit cartea inainte sa vad filmul. Am avut un an in care nu am citit decat in limba engleza, pe la 14, 15 ani si genul asta de carti erau disponibile in biblioteca scolii in varianta originala. Atunci am citit si Shakespeare dar in afara de ecranizarea asta cu Leo DiCaprio si acest Much Ado About Nothing nu pot sa ma pronunt asupra ecranizarilor lui, textul este de mii de ori mai bogat si insuficient redat. Nu ajuta faptul ca opera mea preferata de el este A Midsummer Night’s Dream, ceea ce inseamna ca eu prefer comediile lui Shakespeare tragediilor lui.

In afara de North and South despre care am vb mai sus, scris de John Jakes si poate Great Expectations(1861) de Charles Dickens (care imi place in ecranizarea cea mai noua) ecranizarile englezesti cu cel mai mare succes au ca sursa opera surorilor Bronte si a lui Jane Austen.

Pride and Prejudice(1813) si Sense and Sensibility(1811) de Jane Austen au fost preferatele mele. In ecranizare mereu mi-a placut ce au facut cu Jane Eyre(1847) de Charlotte Bronte (mai ales versiunea cu Gainsbourg de care voi vorbi mai tarziu) dar imi place mai mult cum scrie Austen.

Am vrut sa fac o lista cu ecranizarile disponibile precizand ce prefer.

Pentru Sense and Sensibility amintit mai sus prefer filmul cu Kate Winslet si Emma Thompson din 1995 mini-serialului de mai tarziu. Intre mini-serialul din 1995 Pride and Prejudice (cu Colin Firth) si filmul din 2005 (cu Keira Knightly) imi e foarte greu sa aleg dar pot spune ca scena cu Dl. Firth este demna de posteritate marcand tinerele britanice:

Mansfield Park(1814) de Jane Austen are doua ecranizari pe care le-am vazut cea din 1999 si cea din 2007 (made for TV). Nu imi pot numi preferata deoarece mi-au provocat cam acelasi nivel de interes.

Emma(1815) de Jane Austen are trei ecranizari la care m-am uitat. In 1996 are doua versiuni lansate – prima este un film cu Gwyneth Paltrow si a doua este un film (made for TV) cu Kate Beckinsale – iar in 2009 a fost produs un mini-serial cu Romola Garai, o actrita care imi place mult. Prefer versiunea cu Romola Garai dar toate trei sunt foarte bune.

Northanger Abbey(1818) de Jane Austen are o serie de ecranizari dar nu am vazut-o decat pe cea din 2007.

Persuasion(1818) de Jane Austen este ultima carte a autoarei. Eu iubesc ecranizarea din 2007 (mini-serial) si nu sunt la fel de entuziasmata de filmul din 1995.

Urmatoarele carti si adaptari sunt scrise de surorile Bronte. Anne Bronte a scris The Tenant of Wildfell Hall (1848), nu am vazut decat mini-serialul din 1996.
Jane Eyre (1847) de Charlotte Bronte este romanul cel mai cunoscut din lista asta, cred eu. Eroina eponima a reusit nu numai sa anime romanticul din cititor ci si sa revolutioneze literatura: ca personaj principal si narator felul in care isi descrie gandurile (“stream of consciousness”) va fi utilizat de James Joyce, Proust si de multi alti scriitori ai secolului urmator.
Personal ador ecranizarea cu Charlotte Gainsbourg din 1996 (trailerul e dedesubt) dar imi place si cea din 2011 cu Mia Wasikowska.

Ultima carte este Wuthering Heights (1846) de Emily Jane Bronte si este cea mai stranie dintre carti. Spre deosebire de stilul lui Jane Austen surorile Bronte sunt mai misterioase si pe alocuri interesate de supranatural in cartile lor. Wuthering Heights e aproape un roman fantastic. Doua adaptari sunt iesite din comun: filmulcu Ralph Fiennes si Juliette Binoche din 1992 si mini-serialul din 2011 cu Tom Hardy.

Dintre toate adaptarile enumerate cred ca Pride and Prejudice cu Keira Knightly imi place cel mai mult. Asa ca o sa pun trailerul aici:


One thought on “Adaptari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s