Cartea (9) – Casual Vacancy de J.K. Rowling

J. K. Rowling este autoarea bine cunoscuta a seriei Harry Potter. Iar eu cred ca seria asta reprezinta apogeul copilariei mele si al catorva generatii intregi.
Indepartandu-se pentru prima data de universul construit de-a lungul deceniilor pentru a se apuca de o carte de “fictiune adresata adultilor”.
Cand Vacancy a ajuns un best-seller imediat – sau a fost comercializat astfel pe toate canalele disponibile – mi-am pus doua intrebari: cum este cartea aceasta in comparatie cu Harry Potter si cat din statutul actual/vanzarile cartii sunt datorate reputatiei lui Rowling?

1. Incadrare literara
Casual Vacancy este un roman, de fictiune, modern. Nu cred ca urmareste vreun canon literar deosebit – poate putin roman polititst, a la John Grisham.
Desi contra-argumentul perfect impotriva faptului ca ar fi un roman politist este ca personajele principale sunt minore, cartea se adreseaza atat adultilor cat si categoriilor teen si young adult.
Ma indoiesc insa ca in afara de marii fani Rowling, la adulti vreau sa zic, se vor apuca multi sa inceapa bibliografia ei cu aceasta carte.

2. Synopsis
Nu sunt sigura ca J.K. Rowling a reusit sa se indeparteze de Harry Potter din multe puncte de vedere. Cartea incepe cu moartea unui personaj ce va declansa intr-o mica comunicate rurala din Anglia un cataclism (ce inchide si cateva morti). Teoretic este o satira la adresa sentimentului preponderent burghez ce ii face pe unii sa fie marginalizati (in cazul de fata familiile dezbinate si dependente de substante ilegale).

3. Critica
Cartea asta e ca semintele – greu o lasi pana o termini. Este frumos scrisa, este interesanta dar poate marea mea dezamagire este legata de faptul ca ma asteptam la putin mai mult.
Pana si subiectul pare limitat – o satira sociala fara prea multa profunzime. Cartea este insa nu este la nivelul seriei anterioare si succesul ei este bazat in mare parte pe reputatia autoarei.
M-a facut insa sa plang, sa iubesc personajele.

Este o carte simpla, de luat la distractie in vacanta. Desi e foarte scumpa (am dat 25 de euro pe ea in Franta).
Astept ca urmatoarea sa fie mai buna.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s