Cosmopolis

Am fost la Cosmopolis cu urmatoarele asteptari:
1. Imi place de Robert Pattinson de cand a jucat in Harry Potter si eu eram sigura ca poate sa faca ceva mai bun decat Twilight.
2. Vroiam sa vad ceva de David Cronenberg. E senzatia aia pe care o ai cand atingi o anumita maturitate – ori vrei sa incerci alte tipuri de tigari sau cafea, ori comanzi un martini in loc de bere la crasma din colt.
Asta avand in vedere ca filmul se anunta ‘altfel’ dar un altfel care imi aducea mie aminte de Girl with the dragon tattoo american version.
3. Mi-au placut doua filme de Cronenberg anterior – A dangerous method si Eastern Promises (in special ultimul).
4. In vanitatea mea vroiam sa par artsy si daca tot am ratat Melancholia, care oricum era mult deasupra oricarei incercari de artsy, hai sa fac si eu un efort.

Si am dat de cel mai groaznic si haios de oribil film vreodata. Evident ca m-a pufnit rasul in sala pe 1/3 umpluta – pe mine si pe o tipa din acelasi rand. De ce razi la filmul asta? Pentru ca e absurd, discursul e absurd, aiurea, disturbing.
E greu de explicat, filmul de fapt se vrea ca un fel de tratat de filosofie constant, reiterat, in care noi ipoteze apar, dispar, la fiecare nou personaj. Un super-miliardar casatorit de curand se plimba intr-o limuzina prin Manhattan in incercarea de a ajunge la un frizer. Pe drum se opreste in hoteluri si restaurante dar si primeste lume in limuzina lui spre a palavragi (iar cu fetele spre a intelege mai bine anatomia lor).
Ceea ce e trist este ca actorii sunt geniali, chiar toti. Si sunt actori buni – Juliette Binoche si Paul Giamatti. Dar povestea e taraganata si sincer stupida. Am citit carti dubioase, lente s.a.m.d dar cartea dupa care a fost facuta filmul macar o poti re-citi sa intelegi ce spune autorul ala, care e frustrarea lui metafizica de baza. Nu poti face asta la film, cadrul trece inainte sa intelegi procesul de gandire.

Asa ca va rog, nu va uitati la el.


2 thoughts on “Cosmopolis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s