Cartea (6) – … de Tracy Chevalier

Prima data cand m-am apucat de vreo carte de Tracy Chevalier era din cauza unei recomandari Kudika. Este vorba despre Lady and the Unicorn , iar actiunea se invarte in jurul tapiseriilor cu acelasi nume. Mi-a placut cartea si cateva luni mai tarziu am descoperit o publicitate in metrou: aceeasi femeie, acelasi fundal – tapiseria de pe copertile cartii, subiectul cartii – un afis pentru Muzeul Cluny al Evului Mediu. Am fugit sa o vad cateva zile mai tarziu. Muzeul Cluny se afla la sud de Sena, in centrul celui de-al doilea cartier (istoric vb) al Parisului. L-au construit peste ramasitele unor bai termale romane, ale fostei cetati Lutetia. Este un muzeu mic si simpatic. Tapiseriile sunt mai frumoase in realitate decat in descriere.

Dupa The Lady and the Unicorn am citit Girl with the Pearl Earring care are ca subiect principal opera de Vermeer -pictura de la inceputul postului- (si relatia ei artistului cu fata din pictura). Vazusem bucati din film, l-am revazut dupa ce am citit cartea, care a fost o supriza la fel de placuta ca predecesoarea ei.
Burning Bright am gasit-o din intamplare cumparand alte doua exemplare-cadou The Lady and the unicorn; e cea mai putin reusita dintre toate.
Am cautat dupa pe net si am gasit la Amazon The Virgin Blue care are ca subiect central o femeie protestanta din Franta circa 1600, in timpul razboaielor religioase. Am ramas uimita de cartea asta in special, pentru cata violenta poate sa redea din practicile chiar si imaginate ale acelor vremuri.
De ce imi place autoarea? Pentru ca ma introduce in lumi pe care nu le-am studiat pana acum dar pe care imi doream sa le cunoasc. The Lady and the unicorn Paris si Bruxelles medieval, Girl with the Pearl Earring Antzerp medieval, Burning Bright Londra secolului 19. Detalii ne-semnificative ale vietii de zi cu zi, religiei, futilitati dezvaluite. Sunt carti subtile si frumoase.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s