Cartea (5) Trilogia -Barbierul din Sevilla, Nunta lui Figaro, Mama vinovata- de Beaumarchais


1. Incadrare literara
Dintre cele trei piese din trilogia dramatica a lui Beaumarchais scrisa spre sfarsitul secolului al XVIII-lea cea mai cunoscuta (si cea mai frumoasa) este Nunta lui Figaro. Beaumarchais alege sa atinga subiecte controversate -emanciparea femeilor, egalitatea claselor sociale (persj princ este valetul Figaro, nu contele Almaviva)- astfel incat opera poate fi incadrata in Iluminism (curent ce a dus la Revolutia franceza).
2. Synopsis
Barbierul din Sevilia are ca subiect principal iubirea dintre contele Almaviva si tanara Rosine, se termina prin nunta celor 2. A doua comedie are mai multa actiune: Figaro isi gaseste parintii care se casatoresc la nunta lui cu Suzane. Mama vinovata este o drama: Rosine a nascut un copil bastard si actiunea se invarte acestui fapt.
3. Critica
Beaumarchais a avut o viata tumultuoasa. Omul a fost pe rand jurnalist, ceasornicar, inventator, muzician, om de afaceri (armament), spion, politician si scriitor. Din vasta lui experienta el scoate opere in care conversatia este fluida, personajele par sa prinda viata la citirea lor. Cat despre opiniile lui feministe nu s-a casatorit niciodata si concubina lui i-a daruit copii; aparent feminismul lui se referea la refuzul maltratarii femeilor iar dorinta lui de egalitate intre sexe este umbrita de o tendinta misogina.

Nunta lui Figaro o recomand la teatru, expusa de actori dar este si o piesa vie ce poate fi citita. Mozart a transformat-o in opera.

Pentru mai multe detalii, caracterizari de personaje etc astept mail.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s