Printul (1)/ Le Prince

Nicola Machiavelli a trait intre 1469 si 1527 in Italia. Pe vremea lui Italia era impartita in mici principalitati ce se luptau intre ele. Dorinta lui ca om politic este sa le unifice intr-un singur stat. Opera sa majora se numeste “Printul” dar nu se refera la printi, se refera la toate tipurile de guvernamant pe care el le cunoaste si cum ar trebui un conducator sa se poarte. Machiavelli nu merita sa aiba un adjectiv creat dupa numele sau (machiavelism) deoarece nu are nicun pic de rautate in discursul sau. Probabil era prea avangardist si prea realist si i-a socat pe toti. In cartea sa scurta (comparativ cu alte tratate politice) el condensa in 9 capitole toata gandirea lui. Acestea sunt capitolele XV-XXIII pe care nu le-am gasit sub nicio forma decenta pe net; asa ca m-am apucat sa le traduc.
Machiavelli a spus: ” Imi iubesc patria mai mult decat imi iubesc sufletul.”

Nicolas Machiavel est né en Italie en 1469 et meurt en 1527. De son temps l’Italie est partagée en petites principautés qui se guerroient pour la suprématie. Son désir d’homme politique est de les unifier. Son oevre, le Prince ne parle pas de princes, elle décrit tous les types de gouvernement qu’il connaît et comment un dirigeant devrait se conduire. Machiavel ne mérite pas l’adjectif machiavellique. Il était peut-être un peu trop réaliste et direct dans son discours. Cette oeuvre de petites dimensions (par rapport à d’autres traités politiques) condense en 9 chapitres toutes ses pensées. Ce sont les chapitres XV-XXIII que j’ai traduit du roumain. Le français vient de wikisource.

XV Actiuni pentru care toti oamenii, dar mai ales printii sunt laudati sau blamati

Ramane de examinat cum un print ar trebui sa se poarta atat fata de supusii lui cat si fata de prietenii lui. Atat de multi scriitori au abordat acest subiect incat probabil voi fi considerat ingamfat daca il abordez si eu; mai ales pentru ca ma voi fi indepartat de subiectul principal. Dar scopul meu fiind sa descriu lucruri utile pentru cel ce ma va citi, mi s-a parut ca trebuie sa ma axez pe realitatea lucrurilor in loc sa ma arunc in speculatii inutile.
Multi oameni au imaginat republici si regate asa cum nu am mai vazut sau cunoscut. La ce folosesc aceste utopii? Suntem atat de deoarte in felul in care traim de cel in care ar trebui sa traim, incat studiand numai pe cel din urma nu invatam cum sa traim mai bine ci din contra sa ne ruinam.
Trebuie ca un print care vrea sa ramana pe tron sa invete sa fie bun si sa utilizeze atat binele cat si raul, in functie de necesitate.
Lasand tot ceea ce ne putem imagina despre datoriile unui print si axandu-ma pe realitate, sustin ca atribuim tuturor oamenilor, cand discutam despre subiect, dar mai ales printilor, care sunt mai «mediatizati»; cateva din calitatile urmatoare, pe care le consideram caracteristice si pentreu care ii laudam sau ii blamam.
Astfel unul este considerat generos si celalalt avar; unul este un mecena, celalalt este avid; unul este crunt, celalalt empatic; unul nu are cuvant, celalalt il tine mereu; unul este efeminat si fricos, celalalt este ferm si curajos; unul este blajin, celalalt este trufas; unul este playboy, celalalt este prud; unul este direct, celalalt este viclean; unul este dur, celalalt emotiv; unul este serios, celalalt este glumet; unul este religios, celalalt nu are credinta.
Ar fi frumos, cu siguranta, ca toate bunele calitati enuntate sa se gaseasca intr-un print.n Dar, cum asa ceva este imposibil, si natura umana nu poate contine asa ceva, trebuie macar viciile dizgratioase sa le evite ca sa nu-si piarda Statul. Cat despre celalalte vicii, ii recomand sa se apere de ele, de poate; dar daca nu poate, nu este un mare inconvenient in a le pastra sub control; nu trebuie nici macar sa fie speriat de reprosurile ce ar putea surveni din cauza defectelor, pentru ca examinand vom gasi calitati ce par a fi virtuti dar pot duce la pierzanie pentru un print in timp ce unele vicii pot fi considerate doar instinct de supravietuire a buna-starii.


2 thoughts on “Printul (1)/ Le Prince

  1. @Calin: printul meu era in mare parte perfect, pana acum; acum este doar umbra unui print si nu stiu daca va fi printul meu vreodata din nou.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s