Codex


Probabil va intrebati ce inseamna codex. Este formatul actual al cartii, cel facut din multiple carticele in folio (pliate in doua). In sine cartea atunci cand a luat fiinta a fost inscrisa pe multe tipuri de materiale inainte de ajunge la hartie: piatra, argila si papirus. De cand cu formatul codex (VII dCr) s-a preferat pielea de vaca, scrisul se facea inca manual. Dupa a ajuns din China hartia si a venit Gutenberg cu imprimeria in secolul XV dCr. S-a produs o revolutie: targuri, Biblia best-seller, lumea a avut acces la cultura in scara larga (chiar daca era cu tematica religioasa).
Cartea este probabil dupa arme produsul cel mai bine vandut in istoria omenirii.
Putina lume stie ca lectura s-a facut din Antichitate si pana pe la Renastere cu voce tare, in grup de cele mai multe ori, distractie ca radioul sau televizorul mai apoi.
In zilele noastre citim in mintea noastra, relatia cu cartea este, cred eu, mai personala, legata de o intimitate speciala: autor-cititor, personaj-cititor.
Eu pot asemui orice cu o carte: de la pisica din coltul camerei la apusul de soare la relatia cu un baiat la cea mai buna prietena.
Pentru ceilalti poate fi greu de inteles dar cartea este atat imanenta (apartine relaului, palpabilului) cat si transcendenta ( este dincolo de lumea noastra, marcata spiritual).
Probabil de aceea putine lucruri simt, rasuna, miros si provoaca mai mult ca o carte. Si tot din aceleasi motive le iubesc.


2 thoughts on “Codex

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s