Emigrare

Imi plac oamenii din epoca in care traiesc. Au impresia ca totul li se cuvine, sunt foarte antropocentristi si mult mai egocentristi decat in orice alt timp petrecut de umanitate pe planeta.
Se vede acest lucru prin faimoasa expresie “Cum se poate asa ceva in timpurile noastre?” acompaniat de o privire si o atitudine total pierdute in spatiu, de o nemultumire generala indreptata spre oricine altcineva. Nu, sunt sigura ca acum planeta s-a decis sa ne atace, s-a saturat de noi, a trimis norul din Islanda, a trimis ultimele cicloane, a trimis tsunami-uri…
Un alt subiect care provoaca un sentiment relativ de nemultumire, o indignare pe alocuri este emigratul. Italienii se intreaba de ce am venit la ei de exemplu, sau francezii. De ce ii cotropim si le furam slujbele, etc.
Istoric vorbind trebuie luate doua idei in calcul: sentimentul national se naste dupa 1848, in cursul respectivului secol, ceea ce inseamna ca atunci se naste si ideea de popor… anterior cotropitorii erau de alte natii, dar nu insemna ca distrugeau un POPOR; a doua idee este emigratia in general, adica lumea se tot plimba prin Europa de foarte mult timp, cruciadele au deplasat masiv din Vest in Est, popoare s-au stabilit sau au atacat zona balcanica tot Evul Mediu, de ce se minuneaza lumea ca suntem capabili sa ne stabilim in alta tara, de ce pare o reusita?
Pentru cei ce nu inteleg de ce se pleaca, motivele sunt cica “o viata mai buna”. Hai sa o luam de la capat cu aceasta sintagma. Nu, nu exista tara laptelui si a mierii, tara unde cainii merg cu covrigi in coada. Mereu ne imaginam o tara si o lume mai buna. Din Antichitate facem asta, de dinainte. Evreii isi imagineaza Taramul fagaduintei, grecii Atlantis. Raiul este un astfel de loc, precum a fost Gradina Eden-ului.
E la fel de mitologic sa iti imaginezi ca plecand vei face rost de tot, dintr-odata, fara efort, dar hai sa emigram… in America prin Vama Veche.
http://embed.trilulilu.ro/audio/kristyk7/ec357de2f0daa7.swf
Asculta mai multe audio Muzica


2 thoughts on “Emigrare

 1. Nu cred ca egocentrismul este specific acestui secol. Poti lua exemple ducandu-te cu 200 de ani in urma, cu 500, sau poate cu mai mult (nu stiu exact, ca m-am nascut recent).
  In urma cu aproape 100 de ani, un egocentrist cu mustata si carare a vrut sa fie toata europa a lui, populata cu blonzi cu ochi albastri. Ducandu-ne cu inca 200 de ani in urma, niste neni cu cadane multe au vrut ca toata Europa (ba chiar si Asia & Africa) sa asculte manele si sa manance kebab. Ok, cu inca 1600 de ani in urma, niste sicilieni au intentionat sa vanda macaroane peste tot in jurul Marii Mediteraneene. Isi creau un fel de piramida, in care EI erau in varf, apoi poporul lor (“cei ca ei”) erau imediat dupa. Totul trebuia sa ajunga la baza acelei piramide, si sa urce incet incet. Este in firea umana, nu ceva specific doar timpurilor noastre.
  Cat despre plecat, este simplu: mi se potriveste sau nu mi se potriveste locul in care stau. Eu, fiind cinstit, nu pot sa stau in Romania unde se da spaga, si prefer sa vin intr-o tara unde apar alte probleme, dar pe care le pot ignora: idiotenia functionarilor, dimensiunile camerelor, izolatiile proaste. Daca nu ma pot adapta nici aici, ma voi duce in Bora Bora, unde voi scapa de ce am scris mai sus, dar voi da de: oameni plini de figuri (toti mogulii care vin in vacante), femei care vor bani (pardon, astea sunt peste tot), si o conexiune foarte proasta la internet. Totul se invarte in jurul a ce credem noi ca ar fi mai ok (si revenim tot la egocentrismul pomenit mai sus)

  Like

 2. Egocentrismul nu a existat dintotdeauna, asta este ceea ce noi credem, ca el a existat mereu. Hai sa vedem. Din argumentele tale vorbesti de Hitler, el e inclus aprox in epoca in care traim, ca nu vb doar de secolul 21 e prea nou ca sa am o privire de ansamblu, pe el il luasem in calul; vorbesti apoi de Imperiul Otoman, care sincer nu vad de ce este atat de egocentrist si totusi ar fi trebuit sa te duci cu cateva secole bune inainte – orice imperiu din istorie functioneaza pe un stil de patriotism complet lipsit in democratie, oamenii respectivi isi dadeau fara grija viata pentru tara, e exact opusul egocentrismului de azi. Sa vedem, tanar de 19 ani “Te-ai duce la razboi sa-ti aperi tara?” Thank you, point taken. Cat despre romani, daca te refereai la imperiul lor: 3 greseli, vin din zona Latium, au cucerit printre primele pe Sicilia ca era granar si NU MANCAU PASTE, expansiunea romana tine de cultura lor si asimilarea altor culturi, dar avem atat de invatat de la patriotismul si dedicatia lor incat nu putem nici sa le stergem pantofii.
  Egocentrismul se refera la ego adica eu, nu la un popor.
  Patriotismul nu mai exista pe aceasta planeta demult. Nu are rost sa te iei de Imperii, ele macar nu erau micimane cum suntem noi.
  Tinerii din ziua de azi sunt egocentrici, mereu ni se spune ca suntem cei mai buni, cei mai tari, cei mai unici. Nu suntem, daca am fi putin mai mult cu toti astia de dinaintea noastra, si ne-am gandi mai mult la tara (ceea ce tu nu faci, preferi sa te cari) poate lucrurile ar fi mai bune.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s