Puuurfect sunday

Exista zile (sau saptamani) in care nu numai ca nu poti face nimic, chiar nu stii de unde sa incepi tonele de munca lasate in teancuri cotropitoare pe birou. Versiunea exista si in varianta in care munca e mai degraba interna, un fel de rearanjare a propriei fiinte.
Din ce s-ar compune o zi in care sa faci un bilant cu tine? In primul rand acces restrans la internet. In al doilea rand lipsa (macar temporara) a telefonului. Si nu in ultimul rand un muzeu.
Am fost la Louvre, cu doua ganduri: sa mai citesc din cartea lui John Grisham, oricat de insultator ar fi pt muzeu si sa mai studiez o data o pictura de Leonardo da Vinci, Fecioara Maria, Sfanta Ana si copilul Iisus Hristos.

Intr-o carte micuta de critica ce se numeste Introducere despre citirea imaginilor se argumenteaza cum ca tabloul pictat intre 1508 si 1510 in teoria lui Freud este un fel de arbore genealogic. Se insista pe pozitia personajelor. Sfanta Ana este tanara, o tine in poala pe Fecioara Maria care se apleaca spre Iisus. Prin aceasta pozitionare a personajelor Leonardo da Vinci nu numai ca subliniaza legatura lor familiala si deci natura lui umana cat si ajunge sa puna intrebari asupra naturii lui divine. Prin omiterea unui detaliu ne impune o contemplare.
La iesire pe una din piatele din zona se afla o trupa de muzica clasica absolut geniala, pe care sigur am mai auzit-o cu alta ocazie. Oricum, era fix detaliul care sa imi insenineze definitiv ziua, ca oricum afara era deja soare.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s