Sexus


L’origine du monde de Gustave Courbet

Exista 3 opinii majore in filosofia occidentala in legatura cu acte trupesti:
Prima este cea a lui Kant “Luata in sine iubirea sexuala este o degradare a naturii umane deoarece in clipa in care o persoana devine obiect al dorintei celeilalte, toate motivele unei relatii morale inceteaza sa mai functioneze, deoarece ca obiect al dorintei altcuiva o persoana devine un lucru si poate fi tratata si folosita ca atare de oricine.”
Kant pare sa descrie mai degraba un viol, ce-i drept. Ca un bun crestin si un moralist desavarsit el propune ca scapare o relatie contractuala bazata pe casatorie.
Desi el nu a incercat nici casatoria, nici sexul.
Cea de-a doua este a lui Platon ce considera ca iubirea sexuala este un pas pe scara perfectiunii.
Cea de-a treia opinie, asemanatoare cu a lui Platon, este formulata de Hobbes “Pofta pe care oamenii o numesc trupeasca este o placere a simturilor, dar nu numai atat, exista in ea de asemenea o incantare a mintii: caci ea consta in doua dorinte impreunate, a darui si a oferi placere, iar placerea pe care oamenii o au atunci cand primesc si ofera placere nu este a simturilor, ci oplacere sau bucurie a mintii ce consta in imaginarea puterii pe care o au de a oferi atata placere.”
In amalgamul de idei si opinii intre accept si refuz intra traditia crestina a pacatului, ce are o pondere importanta la Kant spre deosebire de Platon si Hobbes.

Addendum: Sex vine de la sexus (adica gen masc sau fem). Sexus e legat etimologic de diferentiere, de o ruptura. Se intelege de ce oamenii au preferat in Evul Mediu diferentierea intre sexe ca terment pentru “iubirea trupeasca” in loc de coitus (imperechere, adunare).

Surse: Dictionarul de termeni filosofici si za Wiki.


6 thoughts on “Sexus

 1. 1. vreau sa fiu acolo sa-i vad faza cand vede poza 😀 sa stii andrei, si pe mine tot ami m-a dus la tabloul asta! e genial: in jurul lui sunt multi oameni care se fac ca se uita la alte tablouri :))

  2. mi-ai dat o idee geniala de discutie, we have to talk about it ( sa-i spune “Sex Talk 2” continuarea discutiei de pe pod din paris – nu mai stiu numele podului, and that's a pitty)

  miss u
  ***

  Like

 2. dude, nu se poate sa uiti seara cu vin, mikados, si turn!!! Le vin caché???
  si stii cand ne intorceam acasa, am trecut pe un pod unde ne-am oprit sa fumam si sa vorbim 😉

  cum spune andrei, ma las de fb si ma apuc de commentat pe bloguri, not good!

  Like

 3. andrei spune asta? speram sa fiu prima 😦 ;nu imi aduc aminte ce am vb in seara aia, sincer dar stiu la ce seara te referi 😀

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s