Manga

Ohayo mina !/Salutari tuturor !

M-am gandit sa fac un post si despre ceea ce inseamna manga si BD, ca cele ce vor urma sa nu para iesite din comun. BD este un concept strict european, mai ales franco-belgian(Tintin, Astérix et Obélix). El se leaga de comics-urile americane in stilul Marvel sau DC Comics. Manga este varianta japoneza a comics-urilor sau BD-urilor europene.
Principalele diferente dintre manga si BD ar fi : manga se citeste invers fata de BD, de la dreapta la stanga, este mult mai lung decat BD-ul, si in mare parte, cea mai mare diferenta este legata de aspectul general : manga se axeaza pe naratiune, povestea fiind cea mai importanta. Desenul este numai o ilustratie a textului sau se confunda cu textul. De fapt asta tradeaza originile manga stravechi din stampele japoneze, cat si faptul ca este dinamic prin expresie si are un aspect mai teatral. In BD arta vine inaintea grafismului.

In cazul acesta, de ce oare este manga un curent in plina expansiune in strainatate ?
In mare parte pentru ca nu exista un produs care sa i se asemene, BD-ul fiind adresat copiilor sau adultilor colectionari. Ramanea atat categoria adolescentilor disponibila cat si cea a fetelor in general, care au fost mult timp ignorate sau reduse la stereotipuri in manga si in BD. Tocmai de aceea se desparte in atatea categorii, ca sa poata citi oricine de la 7 la 77 de ani. Primul mangaka, cel care a pus bazele stilului, Tezuka Osamu, spune ca desenul lui trebuie privit ca o scriitura. Explicatia ar fi : BD-ul este considerat de europeni o arta bastarda, intre literatura si ilustratie. Manga scapa intr-o oarecare masura de aceasta prejudecata, apropiindu-se prin diferitele ei stiluri de literatura dar care pastreaza totusi un aer cinematografic.
Pentru a explica mai bine diferitele genuri de manga iata un tabel :

Shōjo
少女
manga sentimental pentru adolescente
Shōnen
少年
manga pentru baieti adolescenti
Josei
女性
manga pentru tinere femei
Jidaimono
時代物
manga istoric
Kodomo
子供
manga pentru copii
Seinen
青年
manga pentru tineri baieti si barbati
Seijin
成人
manga pentru barbati
Hentai
変態
manga pentru perversi
Shitei

manga umoristic pentru copii si adulti
Shōjo-ai
少女愛
poveste de dragoste intre doua femei transpusa in manga
Shōnen-ai
少年愛
poveste de dragoste intre doi barbati transpusa in manga
Yaoi
やおい
poveste de dragoste intre barbati dar destinata publicului feminin
Suiri
推理
manga politist cu o tenta clara pentru crima
Yonkoma
四コマ
manga umoristic in 4 casute echivalentul unui comic-strip

Cu o gama atat de larga de produse oferite si cu un stil atat de dezvoltat, care se bazeaza pe o psiholgie proprie manga tinde sa umbreasca BD-ul. Sustinatorii acestuia se razvratesc impotriva acestui imperiu. De aceasta parere este si Moebius, faimosul desenator de BD care a lansat un manga in colaborare cu Jiro Taniguchi (« Icare ») intr-un interviu acordat cotidianului « Le Soir » isi exprima ingrijorarea fata de aceasta piata invadata de manga. Acelasi om, sustinea in 1982, atunci cand l-a cunoscut pe Osamu Tezuka ca manga ar trebui citita ; acum, Moebius cere celor din industrie sa conserve identitatea culturala a BD-urilor franco-belgiene.
Alt exemplu relevant al puterii manga este piata poloneza, careia, in trei ani, i-au fost invadate librariile. Numai 20% din produsele acestea sunt, de fapt, BD-uri franco-belgiene, si procentajul este in scadere, acest lucru denota marea putere de dispersie a manga.
Dar oare de ce prinde manga la toate culturile ? In mare parte pentru ca idealizeaza Occidentul, iar personajele sunt, majoritatea, cu trasaturi europene si nu asiatice, ceea ce permite o identificare rapida. De asemenea multe manga au ca model pentru desen tari din Europa, altele sunt chiar situate in tari europene. Apropierea de tarile europene pune in evidenta cat de usor o cultura o poate invada pe cealalta. Acesta a fost cazul Japoniei dupa cel de-al doilea razboi mondial, cand, influentele americane au preluat controlul si au influentat puternic cultura. De data aceasta, Japonia este cea care incearca invaziunea, in termeni mai culturali si cat se poate de pasnici. In definitiv se tinde catre o globalizare, dar prin cultura se tinde spre o apropiere a locuitorilor planetei noastre, o sincronie planetara.


2 thoughts on “Manga

  1. Fata lui tata, cred ca ai lamurit o multime de fani romani ai curentului Manga, care de maine vor da navala in librarii, chioscuri, tarabe de la metrou, etc si vor cere imperativ revistele respective.

    Like

  2. Mersi, nu spun ca romanii sunt fani benzi desenate. De altfel nici nu sunt. Ei au de pierdut. In schimb raman ferm convinsa ca toate benzile desenate sunt geniale si imi impart iubirea cu altii (nu destui in ro).

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s