Ce inseamna superstitia?


Inspirat de postul lui Roxy:
Teoretic la baza cuvantului din latina (superstitio) se afla conceptia de religie pentru romani.
Religia la ei, ca si la greci era o datorie civica si nu avea loc in privat. Era un fel de obligatie morala si sociala, faceai parte din societate si trebuia sa indeplinesti niste ritualuri.
Supersitia este credinta privata. Pentru romani un exemplu este sa nu ridice nimic alimentar picat pe jos deoarece pamantul este salasul zeitatilor telurice, ale Iadului.
Afland acestea am decis sa nu mai numesc niciodata religia o suma de superstitii. Ar fi un pleonasm adus originii latine a cuvantului.


5 thoughts on “Ce inseamna superstitia?

 1. Si totusi de unde ajunsesei tu la concluzia ca religia este o suma de superstitii?
  Nu am citit in Biblie ca marti sunt 3 ceasuri rele, sau ca vineri 13 o sa busesc masina…:P

  Like

 2. E mai mult o expresie decat orice altceva. In sine ritualurile la biserica sunt destul de “superstitioase” sau bazate pe credinte pagane…ce au fost integrate pentru a permite o mai buna aderenta a enoriasilor. Mentionez la asta inmormantarea care are loc intr-un fel cu totul specific la romani: noi mancam pentru defunct (cum egiptenii lasau mancare in mormant), ii punem bani in buzunar (ca la greci ca sa treaca Styx-ul), bocim (ca toate culturile din lume, cred) etc. In sine faptul ca aceste obiceiuri nu au o tenta religioasa initiala mi s-a parut destul de superstitios…

  Like

 3. Haha :)) Mai bine specifici ca te referi de fapt la bisericile istorice, ba chiar mai precis, la cea ortodoxa. De unde vin eu, nu mananci decat pentru tine, nu pui bani decat in buzunarul tau, bocitu e o algere, etc :))) Nu te referi la religie in general, ci la una in particular. Din punctul meu protestant de vedere lucrurile sunt f diferite.

  Like

 4. Nu stiu daca ma refer la o singura biserica sau la toate in genere. Principiul este acela de ritual si alte stupizenii. Ce-i drept la voi nu are mare relevanta Biblia si legatura cu Dumnezeu e mai directa. Dar pt mine e tot aia. Cred ca nu suport bisericile indiferent, mai ales daca sunt crestine.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s