can’t get you out of my head (1)

Machiavelli

“Imi iubesc patria mai mult decat imi iubesc sufletul.”

De 3 saptamani de zile il diger pe Machiavelli la foc mic. Avand in vedere ca m-am apucat de filosofie acum 2 ani si ca stiu ca nu o voi termina niciodata dar ca macar o discutie inteligenta cu o persoana ce studiaza sau se intereseaza pot purta, am ales sa compar minunata opera a lui Machiavelli cu o carte mai obscura frantuzeasca, care ma dezgusta in prea multe moduri si refuz sa o citez, pentru un referat/prezentare.
Evident, nu am fost dezamagita. Desi se spune ca Printul este o apologie a tiraniei iar Discursul despre prima decada a lui Titus Livius, nu mi s-a parut ca este mai pragmatic decat orice liberal modern si mai clar in gandire decat multi filosofi/oameni politici/scriitori/psihologi etc.

Ceea ce in schimb m-a uimit este un detaliu pe care l-am observat la politicienii morti si ingropati de cateva secole pe care as vrea sa-l observ, desi nici de asta nu sunt complet sigura, la politicienii romani de azi: patriotismul. De ce am spus ca nu sunt complet sigura? Pentru ca intr-un fel foarte gresit din atat de multe puncte de vedere si Basescu este patriot.

Cand romanii isi pierdeau cetatenia sau erau exilati era oficial cea mai oribila umilinta. Cand alti conducatori s-au instalat la Florenta Machiavelli s-a apucat sa le dedice o carte ca sa le intre in gratie. Doar ca sa poata avea o bucatica din cascaval. Spre deosebire insa de Basescu, Machiavelli chiar avea principii si nu dorea decat ca Florenta sa devina capitala unui stat unitar italian.

In cateva studii despre elocventa si retorica antica am dat de oameni ca Scaevola, Crassus, Cicero, Pompei si am realizat cat de mult imi plac discursurile lor si faptul ca isi sustin ideile pana la capat, prin comportament. Uram politica cu atat de multa inflacarare incat am ramas uimita ca exista si politicieni care sa imi placa, nu doar utopii prea siropoase ideatic (Republica de Platon, Politica de Aristotel, Utopia de Thomas Moore)

Machiavelli este cinic dar pastreaza o doza de iubire oarba pe care noi, in societatea pragmatica si cinica in care traim nu o mai putem avea.
E trist faptul ca multi tineri, de varsta mea, putin mai mari (pentru ca nu pot sa imi dau cu presupusul la adulti, oameni ce pamant. M-am saturat de cei ce la 19 ani nu isi pot imagina sau au renuntat sa mai imagineze o lume mai buna in jurul lor.

Asa ca nu, nu imi iubesc tara mai mult au depasit sa zicem 30 de ani, ei au avut alte experiente, mai multe) nu iubesc Romania, asa naspa (si cuvantul acesta are un rost aici, stim cu toti originea lui) cum e ea, ca sa nu-si inchipuie lumea ca Florenta era o floare sau ca Roma era raiul pe decat sufletul, dar mi-as da o parte din constiinta (sufletul e un concept prea crestin pt mine) ca lucrurile sa fie mai dulci in Romania.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s